Nyhet från Mr Perswall

 
Interaction - en ny kollektion fototapeter från Mr Perswall. Här återblickar man till barndomens pysselböcker med finn fem fel, dra streck mellan siffrorna, hitta ut ur labyrinten och klassikern Memory! Nya fototapeter som inbjuder till hjärngympa uppåt väggarna! Vill du kika i denna kollektion välkommen in till butiken! Här kan ni titta på deras hemsida:)
 
Lena / Colorama Piteå

Vi river ett sovrum

 
 

Sovrummet behövde ny färg i taket och på garderobsdörrar, nya lister, nytt golv och nya tapeter. Varmvattenberedaren var på tok för stor för sitt lilla utrymme. Förutom hallen är det här det största projektet i huset.

Beredaren fick ett nytt och betydligt större hem genom att vi flyttade ut väggen tre decimeter.

Vi valde att flytta ut den befintliga väggen istället för att bygga en ny för att känslan och strukturen skulle bli densamma som på den andra garderobsväggen. Något att tänka på i dessa gamla hus.

 

 

 

När elen drogs om i huset för några år sedan blev de gamla kablarna kvar likt modern konst som stack ut ur väggen. Den borde ju släppa som en fjärt när man drar i den. Icke. Hela väggen följde med. Tur att det finns gips.

 

 
 

Rummets yta är nära 20 m2, men det är sluttande tak och låg takhöjd. Ljusa väggar och tak är därför självklara. Rummets karaktär får ligga i golvet.

 

Vi valde en tapet med diskret mönster, vitt på vitt, på samtliga väggar och det kändes självklart med ett kritvitt tak. Snickerierna målade vi i en vit kulör som går lite i grått: S0500-N. Den blir inte så gul som den annars så vanliga S0502-Y.

 

Med värme i kaminen och en termometer som visar -30 blir det ett perfekt vinter-projekt.

 

Hur det gick kommer ni självklart att få se här på bloggen :-)

 

/Mia, Colorama Piteå.


Måla en stol!

 
När man ska måla om en möbel är det viktigt att vara noga med underarbetet. Är man noga med att slipa, skrapa och grunda, blir det färdiga resultatet så mycket bättre. Med Supreme Finish, Lady, kan du välja mellan fyra olika glanser:  matt, silkesmatt, halvblank och superblank.
 
 
Börja med att tvätta stolen med målartvätt för att avlägsna all smuts.
 
 
Slipa med ett lite grövre sandpapper först för att sen gå över till ett finare tills ni uppnått en jämn och fin yta. Tips! Ju högre tal på sandpappret desto finare är det!
 
 
Innan ni börjar måla bör man ta bort slipdammet med en klibbduk. Världens bästa!
 
 
Ett bra tips på att få upp stolen från golvet innan man börjar måla, är att skruva in en skruv under varje stolsben.
 
 
Nu är det dags för grundning! Jotun häftgrund gör först och främst att täckfärgen sitter bättre, men också att man får ett jämnare slutresultat.
 
 
Stryk ut grundfärgen med en syntetpensel. Man kan också använda en roller som ger slätt resultat på de större partierna, sen efterdra med pensel.
 
 
Lätt att komma åt, när stolen kommer en bit upp från golvet.
 
 
Så är det äntligen dags för målningen. Använd en bra pensel! Viktigt för att du ska få ett toppenfint resultat.
 
 
Så blev det färdiga resultatet! Färgen man använt är Supreme Finish från Jotun. Kulören heter Silke 486 och glansen var högblank 80. Visst blev det fint? Det är så mycket roligare när man kan återanvända och göra om gammalt till nytt!
 
Alla bilder kommer från Jotun.se
 
Lena / Colorama Piteå
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pashmina - helmatt väggfärg!


Foto Colorama Piteå
 

Alcro Pashmina är en helmatt men ändå reptålig väggfärg, som går att tvätta av utan att ytan glansas upp. Det betyder att den fungerar även i utsatta miljöer som en hall eller ett kök – eller hemma hos en barnfamilj, där väggarna verkligen sätts på prov.
 
Alcro Pashmina ger en sammetslen yta där kulörerna får ett vackert djup. Många tänker inte på att glansen påverkar intrycket av ett rum. En helt matt vägg ger ett exklusivt uttryck med en mer rättvis kulörupplevelse utan störande ljusreflexer.

Nu kan ni köpa denna vackra väggfärg till kampanjpris!
 
Välkommen in:)
 
Lena / Colorama Piteå

Liljekonvaljer uppåt väggarna!

Foto Gingerbreadhouse
 
Vilket underbart flickrum!! Älskar verkligen denna tapet från Sandbergs med liljekonvaljer. Roligt när man "vågar" tapetsera fler väggar än en i denna mönstrade härlighet. Tapeten finns i tre färgställningar, titta här!
 
Lena / Colorama Piteå

Trendvisning på Formex

 

 

 

 

Foto Karinas inredningsblogg

 

Day Dream

 

”Ett klassiskt och modernt tema, där den tidigare lite anonyma hotelltrenden går över mot mer elegans. Här handlar det om kvalitet och harmoni med en drömsk känsla. Färgskalan består av softade, lite smutsiga pasteller. Materialen är ofta transparenta och gärna med frostade ytor, ibland i flera lager. Ytorna är matta, även metalldetaljerna. Spännande strukturer skapar mycket av stilen: vikt, veckat och plisserat eller reliefer och stuckaturer ger intressanta effekter. Ett tema där man väljer få saker av god kvalitet – och som passar både för hemmet och för offentlig miljö.”

 

Deep Flow

 

”Ett härligt, grönskande sommartema, inspirerat av allt som finns under vattnet. Blå, gröna och turkosa toner mixas med varandra och kompletteras av starka toner som hämtas från koraller och annan växtlighet under ytan. Blått, som vi ser mycket av här, känns som den enskilt viktigaste färgen för våren och blått glas är plötsligt helt rätt igen. Blåvita mönsterbilder är också viktiga: blåvitt porslin, ikat och batik och till det strandinspiration i form av grova rep, makramé, recyclat trä.”

 

Down to Earth

 

”Här hämtas inspirationen från ett kargt landskap, det kan både vara Gotland och en het öken. Materialen är naturens egna: sten, läder, trärena ytor, ben, strå, papper, hampa. Återanvändning är ett viktigt inslag i hantverksmässiga design- och bruksföremål liksom keramik som ser ut att vara soltorkad och grafiska mönster. Allt accentueras av guld som gör de råa materialen eleganta. För konsumenten är koppar fortfarande stort men guld och mässing blir nästa grej.”

 

Indian Summer

 

”Starka färger som rött och gult med inslag av blekt rosa och brunt ger en spännande färgbild. Framför allt är det Indien som inspirerar men också Afrika, både genom färgerna och häftiga mönstermixer där stora ikatmönster blandas med mosaik och exotiska blommor. Grova trämöbler, rotting och mönster och ytor lånade från djurvärlen sätter tonen. Och förstås – som i alla teman – guld!”

 

Text från Formex om de fyra trenderna!

 

Lena / Colorama Piteå

 

 


Vi fixar spisen

I köket står en gammal kamin. Den ger värme under kalla dagar och låter kaffepannan hålla värmen vid strömavbrott.

Som ni ser behövde den lite kärlek och underhåll innan vi låter kung Bore sätta sitt grepp om oss ordentligt.

 
Först slipade vi ner alla ojämnheter, en fin yta ger bästa resultatet och minskar risken för att färgen ska flagna. Vi tvättade ytan med BENCO 14 för att få bort gammal sot och annan smuts, detta är ett illaluktande men viktigt moment för att få färgen att fästa. God ventilation och en öppen dörr är att rekommendera.

Det satt ett gammalt vitt kakel som sett sina bästa dagar bakom spisen. Med hjälp av hammare och stämjärn fick vi lös plattorna. Delar av väggen följde med i vår iver, men dessa hål fylldes med Rep & Fix.

 
Rep & Fix är en cementbaserad lim-och spackelmassa som du kan använda både inomhus och utomhus. Ett par cm djupa gropar är inga problem.

Uppe på plattan har vi använt Sterlings ugn-svärta, den svärtar inte bara järnspisar utan även öppna spisar och utegrillar. Efter att man strukit ut färgen är det viktigt att efterputsa med en torr trasa eller borste, annars färgar ytan av sig. Detta fick jag själv erfara då kära mor poängterat ett tiotal gånger att det minsann dammar väldigt mycket från projektet på övervåningen. Det var inte damm som fastnat på trasan, det var vi som inte eftertorkat tillräckligt.

Täckfärgen är en värmebeständig färg som klarar upp till 600 grader. Det är enklast att stryka färgen med en pensel, men tänk på att vara snabb i dina rörekser och gå inte tillbaka för att efterstryka. Vi upplevde det som att färgen ville lösa upp sig själv om man inte låtit den härda ordentligt mellan strykningarna.

Innan spisen tas i bruk ska färgen härda minst en vecka för att uppnå värmebeständighet.

Det var en liten yta att kakla och kändes onödigt att börja blanda fix för det. Vi limmade upp plattorna med ett

monteringslim istället. Både kladdfritt och smidigt.

 
Vi valde att lägga en mörk fog, inte bara för att det är snyggt utan även för att det är praktiskt i närheten av sot.

Jag har skrivit ner en lista på vad vi använt i projektet, så här ser den ut:

Detta använde vi till målningen:

Benco 14

SILPOX Värmebeständig spisfärg

Sterling Ugn-svärta

Stor och liten pensel

Trasa

Skyddsmask

Täckpapp

Maskeringstejp

Total kostnad: 567:-

 

Detta använde vi till plattsättningen:

1 m2 klinker 10*10 cm

Fog

MaxiBond Monteringslim

Gummispackel

Svamp

Mjukfog

Rep & Fix

Total kostnad: 968:-

 

Det tog inte mer än en helg, och resultatet går helt klart att leva med!

 
/Mia, Colorama.
 

Marrakechmönster

 
 

Palace heter en marrakechplatta från Golvabia. Det är en platta av cement. Dessa vackert dekorerade plattor är en del av kulturarvet i medelhavsländerna och återfinns bland annat i Spanien och i Frankrike. Lika effektfullt på vägg som på golv i kök, hall och badrum. Eftersom dessa inte är glaserade krävs en speciell skötsel, kolla detta i butiken.

 

Föredrar man dessa mönster med glaserad yta finns Fransesco De Mairo.

 

Plattorna bildar ofta ett större mönster tillsammans och därför krävs det en  viss mönsterpassning. Varje platta är unik i färg, form och tjocklek.

 

Vill ni kika på dessa plattor finns prover från Golvabia i butiken! Välkommen:)
 
 
Lena / Colorama Piteå
 

Vita kakelplattor

Foto Emmas designblogg
Inspirationsbild på kakelplattor 15*15 cm med en mörk grå fog. Snyggt och enkelt! Framhäver industritrenden som råder just nu i både tapeter och accessorarer. Snyggt kökskakel, i källaren eller varför inte i badrummet:) 
 
Lena / Colorama Piteå
  

Härliga barntapeter från Midbec

Foto Midbec
 
Nu finns en härlig barnkollektion från Midbec i butiken - Kidzz. Här hittar man fantasifulla och härligt stora motiv.
Man kan välja mellan att ta en tur på savannen bland zebror och elefanter eller ta båten ut på böljan blå eller en raket rakt ut i rymden. Tapeter som verkligen inspirerar och uppmuntrar barnen till lek:) I kollektionen kan man också komplettera med snygga, flyttbara stickers!
 
Lena / Colorama Piteå

Svärmor flyttar in

 

Nytt år och nya, spännande utmaningar!

Under 2014 kommer ni att kunna följa ett enklare renoveringsprojekt här på bloggen. Det är Mia som jobbar här hos oss som tillsammans med sin man köpt ett grannhus för att skapa ett trevligt hem till sin mamma.

Projektet ger oss möjlighet att sätta våra leverantörer på prov. Det ger oss även möjligheten att visa er vilken förändring man kan göra med relativt små medel.

Ni kommer att kunna följa renoveringen under fliken ”Svärmor flyttar in”.


Lena / Colorama Piteå

 

 


Nytt från Sandbergs tapeter

Foto Sandbergs tapeter
 
Den 15:e Januari lanseras Sandbergs nya tapetkollektion Carl i butiken. Carl innehåller sju olika slags ränder, som alla har hämtat inspiration i det svenska vinterlandskapet. Jag gillar tapeten på bilden med akvarellkänsla, Gryning.
 
Lena / Colorama Piteå

RSS 2.0