Så lyckas du med din inredning

Så här i början av året så kommer de alltid en massa nya trendspaningar. Hur ska man veta vad man ska ta till sej? Hur ska man kunna sålla i utbudet som bara tycks bli större och större för varje år?

Det är två väldigt bra frågor - mitt råd är så enkelt som - Följ ditt hjärta!
Köp inte ett koncept rakt av - vart finns själen i det?

Försök hitta din egen stil, är det New England, lantligt, minimalistiskt, art deco, skandinaviskt, wabi sabi eller kanske shabby chic. Välj den stil du känner dej mest hemma i och utgå från den. Då känns hela hemmet mer genomtänkt och det blir framförallt lättare att sålla i utbudet. Sen får du ju naturligtvis plocka in guldkorn från andra stilar bara det inte blir för mycket.

För de mesta ser ju bilderna i inredningstidningarna väldigt snygga och genomtänkta ut. MEN skulle du vilja bo i ett fotografi. Hur skulle du känna dej om du kom hem till någon och allt var sådär perfekt och matchat, törs man ens hänga ifrån sej jackan i rädsla för att förstöra helhetsintrycket?

Bästa resultatet - och de märker de som kommer och hälsar på också - får du om du blandar din egen personlighet i din inredning. Ta delar från olika trender, man kastar ju inte ut soffan för 25.000 som inskaffades förra året bara för att den har för breda/smala armstöd enligt det rådande trenderna.

För trender är övergående - de stannar ett kort tag - för att ersättas av annat.

Det är ju marknadens sätt att få oss att konsumera mer. Vi svenskar lägger ut mer och mer pengar på våra hem. Det är ett konstaterat faktum - jag som jobbar i en färgfackhandel - har märkt att de senaste tidernas nattsvarta spekulationer gällande ekonomin, lett till att fler och fler värkar vilja förnya sina hem. Kanske för att de känns bättre att lägga pengarna på ny parkett i vardagsrummet, än på en resa till sol och värme. Parkettgolvet ligger ju kvar i huset och höjer dess värde den dan vi eventuellt vill sälja - alltså är de inte bortslösade pengar - även om en solsemester sitter bra ibland!

Så för att inte behöva totalrenovera en gång per år - satsa på en neutral grund - och plocka guldkornen från trenderna som kommer. Jag säger inte att de är bra att blanda hej vilt bara för att du tycker att enskilda saker är vackra - plocka bort de saker som inte matchar och lägg dem i ett skåp för stunden - de blir som en egen liten skattgömma du kan botanisera ur när du har lust. För kasta är ju inte alltid bra!

Saker som är kantstötta, trasiga eller blekta kan ju vara vitsigt att slänga för de tar upp utrymme vi kan använda till annat. Men man behöver inte alltid köpa nyproducerade saker till sin inredning. Varför inte ta en utflykt till en lopphandel eller en auktion och se vad du kan hitta - de är både roligt och mysigt att strosa runt bland stånden på en loppmarknad en solig sommardag med familjen - Kanske du hittar en SKATT.

Så utgå från dej själv. Ta del av utbudet i butikerna. Sålla och förvara sådant som du inte vill ha framme för tillfället. Fynda, och framförallt ha roligt när du inreder de kommer att synas och kännas i atmosfären i ditt hem!

Lycka till
Terese / Colorama Piteå


Gör din egen Placeringsmatta

Just nu så är det många som funderar på heltäckningsmattor. Det många inte vet är att du även kan göra egna placeringsmattor, med egna mått. Du beställer de mått DU vill ha och mattan kommer kantad och klar från fabrik.
Vill du ha en ryamatta så behöver den dock inte kantas, luggen på mattan lägger sej över kanten som blir mindre synlig än om du väljer att sätta en bandkant.

Sen har vi storleken att tänka på, ska hela soffgruppen rymmas eller skall bara bordet få plats? Själv tycker jag att det blir snyggare om hela gruppen får plats, alla ben skall då rymmas på mattan. Det skapar ett rum i rummet, om du har ett avlångt rum eller en öppen planlösning, så blir det en avgränsning, ett rum i rummet. Ett sätt att dela upp rummet efter vad du skall använda just den delen av rummet till. Det skapar en helhetskänsla.

Om du vill ha en riktigt stor matta så är det istort sett bara heltäckningsmattor som fungerar. Vi kan beställa färdiga placeringsmattor med de har sällan mått större mått än 140*200 cm. heltäckningsmattorna går att få på upp till fyra meters bredd. Om du skall måttbeställa så blir kvadratmeterpriset något högre men det blir billigare ändå än om du köper på helbredd, eftersom du slipper spill. Du får också raka fina kanter redan från start.

Priser och kvalitet på mattorna kan variera kraftigt, så om du funderar på att köpa en skräddarsydd matta, kom då in och se på våra prover så får vi tillsammans diskutera för och nackdelar med olika material.

Baksidan på mattan kan vara klädd i endera en gummerad yta eller med en  så kallad actionback. Actionbacken släpper igenom fukt och lämpar sej därför bättre för källare och rena betonggolv.

Ska du lägga matta i din trapp så finns möjligheten att få dem tillskräddade på fabrik, om du gör mallar i papper som vi kan skicka till fabriken.

Har du ytterligere funderingar så är du välkommen in hos oss på Fläktgatan 10, Back CityDetta är ett urval av kasthalls textilmattor 

Ett urval av kasthalls naturfärgade mattorTerese / Colorama Piteå

Alloc Comercial

Alloc har släppt två nya Comercial kollektioner. Den ena är en uppdaterad variant av Comercial stone, där gamla favoriter blandats med fyra nya betongliknande mönster.

Den andra är Comercial med trämönster, båda är klassade som 34:or vilket innebär att de går att använda i offentlig miljö med hårt slitage. I denna kollektion finns också Allocs första svarta golv, både i betong och i två/tre-stavs trä ( stav antalet varierar mellan olika plankor för att skapa mer liv i det svarta golvet )

Min favorit förutom Betongmönstret på första bilden är Scandinavian Wood, detta mönster ser inte mycket ut för världen på ett litet prov men utlagt på en större yta och med rätt tillbehör är det ett unikt golv med mycket personlighet, Precis vad jag gillar.

Dessutom kommer Alloc med en ny typ av trappnos som klickas ihop med aluminium fallsen på långsidan av plankorna, tror att detta kan bli riktigt bra.

concret, comercial

scandinavian wood

Alloc Comercial

black oak

Bilderna lånade från Allocs hemsida, där kan ni även se övriga mönser bilder och läsa tecknisk data.

Ska ni byta golv i kök eller hall, så passar ett Alloc Comercial utmärkt. Det tål stora mängder vatten, sand och grus, priset ligger på knappa 400:-/m2 på Colorama i Piteå tar vi 389:-, men priserna kan variera från stad till stad.


Terese / Colorama Piteå


NCS-Systemet

Ncs-systemet utveckades av en svensk vid namn Anders Hård...Det tog nästan 20 år att sprida systemet världen över - idag används NCS-systemet som gemensamt färgspråk när vi pratar kulörer innom måleri och färgfackhandeln - Systemet togs fram för att kunna kod bestämma en specifik färg så att den alltid skulle se likadan oavsett vem som blandar till färgen...

Tänk bara vad tokigt de kan bli om du säger att du vill ha körsbärs rött - och då menar väldigt mogna djupröda körsbär - medans din hantverkare relaterar samma namn - körsbärs rött med de ljusare nymogna körsbären - då har vi ett problem...du får inte vad du förväntat dej när du kommer för att inspektera jobbet...VEMS är felet??

Ett annat sånt exempel är lime grönt - menas den ljusa gröna färgen på fruktköttet eller den mörkare gröna färgen på skalet - samma problem vems tolkning är rätt??...så enkelt då att gå till en färghandlare och titta på färgprover...Själv plocka fram den nyans som för dej är körsbärs röd/lime grön...få en kulörkod och medela din hantverkare att du vill ha din vägg S2570-R...alla missförstånd är nu undvikna, och alla är nöjda och glada...

NCS-systemet Består av 6 Elementar färger 


Y=Yellow

R=Red

B=Blue

G=Green

W=White
S=Swarts/Black

De är bara de kulörta elementar färgerna som ligger i färgcirkeln

Mellan varje Elementar färg finns 9 maximalkulörer de visar hur mycket av en elementar färg det finns i kulören...
Maximal kulörerna är inte blandade med svart eller vitt utan är konsentrerade...
Samtliga kulörer i NCS-systemet bildar en färgkropp...här finns alla maximal kulörer...alla dess olika blandningar med svart/vitt och dess olika kulörstyrkor - hur mycket av en maximal kulör NCS-betäckning innehåller...

Ett snitt ur färgkroppen bildar en färgtriangel...den visar en maximal kulör blandat med olika mycket vitt (W) svart (S) och med
olika kulörstyrka (C)
Triangeln pekar alltid till höger där vithet (W) ligger överst till vänster, svarthet (S) ligger nederst till vänster och kulörthet (C) ligger längst ut till höger, där även maximalkulören i färgcirkeln ligger...S1050-Y90R är ett exempel på hur en NCS-betäckning kan se ut...

S
står för second edition (den innehåller 2000 nya kulörer de flesta väldigt ljusa)


10
visar förhållandet mellan vitt och svart 10% svart 90% vitt


50 visar mättnaden 50% av elementar färgen R

ljushet + mättnad kan inte vara mer än 100%


Y90R
visar hur nära en elementar färg nyansen ligger, färgens kulör bestäms av den sista bokstaven...i det här fallet R

90%R 10%Y Kulören är närmare rött


Terese / Colorama Piteå


Elementar färger

ELEMENTAR FÄRGERVitt-Svart
Gult-Rött-Blått-Grönt
 


VITT-lysande, ljus
betraktas som oskuldens och renhetens färg...står för det avskalade och moderna...
Vitt kan oxå ses som något farligt då menas närmast sådant som kokain, morfin och arsenik
Den vita färgen är enkel att leva med...den håller länge och blir aldrig helt omodern...
Vitt tillhör minimalismen och är både modern och tidlös på en och samma gång...
Tänk på att vita toner lätt tar upp färg från saker runt omkring och därför skiftar färg beroende på vad du har till den...


SVART-mörker, smuts
betraktas som syndens, hatets och sorgens färg
men svart är även de intelektuellas färg 
svart är ett pigment utan kulör och anses därför vara neutral...desamma gäller för vitt
 

GULT- solen, glädjen, guldet
Associeras till solsken och gör gult till en ljuskälla i sig.

Skänker energi, glädje, optimism och värme...men kan oxå assosieras till svartsjuka, otrohet och föräderi...så var försiktig med allt för mycket gult i din inredning...

Gult ansågs vara en exklusiv färg, i Kina var gult endast till för kejsarens familj.

Välkomnande färg i hallen

Mentalt stimulerande och passar i tänkarmiljöer

Utvanns ur jorden och varierar därför världen över

För mkt gult kan upplevas som kvävande

Gult var ett tag en väldigt framträdande kulör i vår svenska inredning...tänk furu panel med gula tapeter, furumöbler och på toppen ett furugolv...det fungerade bra när furun var ny och vit...men som ni nog vet så gulnar trät med tiden och då blir golv tak och väggar samma färg...det kan bli rätt överväldigande...


RÖTT- Aktivitet, rörelse, närhet
Rör sig framåt, energirik...Ökar pulse...Visar på självförtroende

Förknippas med upphetsning, vitalitet och styrka...
Rött får våra hjärtan att slå fortare, andningen att öka och aptiten att stegras...därför är rött en bra färg vid matbordet då den stimulerar vår hunger...

Rött är festens färg...tänk röda mattan och julen...men assosieras oxå till blod ilska och aggression...Ljust röda (rosa) nyanser är fridfulla och otroligt vackra att komplettera med grönt

Djupt mörkröd skapar en atmosfär av behärskat välstånd och makt.

Rosenrasande, blodets flöde, kärleken...Rött i sovrummet kan skapa oro vid sömnen men hettar istället upp stämningen mellan dej och den käresta...

Vill man att rummet ska verka kortare kan man ha en röd fondvägg...måla inte en smal koridår eller hall helt i rött...det ger en grottliknande känsla som vi nog inte vill ha eftersom att de gör rummet ännu smalare...

Har man rött som favoritfärg är man benägen att ta risker
Rött är en signal/varningsfärg = stopp och fara


BLÅTT- vila, vemod, intellekt

Havet och himmelens FÄRGTEMA Avslappnande och lugn

Formell men lekfull... står för andlighet, vishet och analyserande
Blått som är en passiv färg lugnar ner oss och ger en känsla av svalka vilket gör att den passar fantastiskt bra i sovrum...

Aquamarina kalla färger innehåller grönt.

Kallaste färgen är ljust turkos...den får oss att assosiera till is och is är ju kallt :)

Röda, ultramarina blåfärger upplevs som varmare.

Ljust blått förstorar rum, man tänker på himlen och havet...tänk oändlighet för vem vet vart horisonten ligger eller rymden tar vid...Blått är den klart största favoriten i alla färgundersökningar...


GRÖNT- grönska, ungdom, glädje

Natur och växtlighet

Ger rummet en känsla av liv men samtidigt rogivande

Lätt att kombinera med varandra...tänk bara vilken blandning av gröma kulörer det finns i naturen...och ingen har väll frågat blommorna om de passar ihop på en blommande midsommar äng...

Det är skönt att leva i gröna miljöer

Gröngult ser lätt sjukligt ut...undvik grönt på väggarna i badrummet...då vi lätt ser sjuka ut i det gröna skenet väggarna återspeglar...

Teatrarnas gröna rum hjälper skådespelarna att lugna sina nerver

Grön används oxå i operationssalar för att hjälpa ögat hitta blodet samtidigt som det är en lugnande färg för patienten.Terese / Colorama Piteå


Grundläggande färglära

Grundfärger
När man talar om grundfärger kan man stöta på olika teorier om vilka färger som verkligen är grundfärger. En del säger att röd, blå, grön och gul är grundfärgerna, en del anser att det är röd, blå och gul och andra blå och röd. Det finns alltså en rad olika definitioner av begreppet grundfärg. Den vanligaste uppfattningen är nog att det är röd, blå och gul som är grundfärgerna. Grön får man när man blandar gul och blå.

Man kan dela upp det såhär:

Tre grundfärger
: kadmium, magenta, cyan
Tre sekundärfärger: orange, lila, grön
Tre tertiärfärger: gulbrun, rödbrun, grönbrun + svart och vitt = alla kända och omöjliga färgblandningar.

Man kan ordna färgerna i en cirkelfärgtoncirkel - där de går i regnbågens ordning. Det finns tre primärfärger :rött, gult och blått, som kan blandas till alla andra färger. Orange t ex är en blandning av gult och rött . Genom att blanda färger kan man få en oändlig färgskala. Det mänskliga ögat kan ha förmåga att se upp till 150 olika nyanser.


Elementärfärger
Människan upplever endast sex färger som rena. Det är de kulörta färgerna rött, gult, blått, grönt samt de okulörta färgerna svart och vitt. De kallas för elementärfärger.

 
Komplementfärger
När du tittar på en färgyta och efter en stund flyttar blicken till en vit eller en grå yta kommer du att se en färg. Färgen i efterbilden kallas komplementfärg. Fenomenet med efterbild kallas successionskontrast. Man kan göra detta försök med alla färger och man kommer att finna att efterbilden i ögat alltid får komplementfärgen till den färg man betraktat. De två färgerna kompleterar varandra och blandar man dem får man grå-bruna färgtoner.

Man ser alltid färger i jämförelse med varandra. Komplementfärger ökar varandras lyskraft när de ligger intill varandra. Om man placerar dem ovanpå varandra dämpar de varandras lyskraft.
Komplementfärgerna dras till varandra och förstärker varandra. Färgerna ser också mer kulörta ut när de är tillsammans än om man ser dem en och en. Rött är alltså aldrig så rött som när man ser det mot en grön bakgrund.


Kontrastverkan

Ljusa mönster mot en mörk bakgrund har en tendens att se ut att ligga närmare dig än mörka mönster på en ljus yta. En färg kan upplevas på flera olika sätt, beroende på mot vilken bakgrund den ses.

Några färgtermer:

Nyans: vad färgen är placerad i färgcirkeln.

Mättnad: Styrkan/renheten hos färgen. Mängden grått i förhållande till nyansen i procent från =% fullt mättad färg.

Intensitet: ljushet och mörkhet i färgen. Andelen ljus eller mörker anges i procent där 0% motsvarar svart och 100% vitt.

Kontrast: skillnaden mellan bildens olika tonsteg.

Omfång: skillnaden mellan bildens vitare och mörkare ton.

Luminens: färgens ljushetskomponent på en värdeskala mellan 0 och 100. OL betyder svart och 100L betyder vitt.

NMI: NMI-modellen speglar dina ögons förmåga enligt tre kriterier;
-Nyans
-Mättnad
-Intensitet

Kalla och varma färger
Att man förknippar färg med temperatur kan tyckas konstigt, men så är det faktiskt i hela världen. Man kan dela in färgerna i två stora grupper, varma och kalla färger. Den varmaste färgen är gult och den kallaste är blå. Gult närmar sig, sprider sig och sticker i ögonen. Blått avlägsnar sig, kryper nästan in i sig självt. Alla kulörta färger har dessa egenskaper, i högre utsträckning ju mer de liknar gult och blått. Tydligast blir det om man placerar två olika färger på varsin sida om en elementärfärg. En rödaktig gul färg upplevs som varmare än en grönaktig gul färg, en gulaktig röd färg känns varmare än en blåaktig röd färg osv.

Det kan också finnas både kalla och varma nyanser i en och samma färg. Av de blå är t ex den ultramarin varmare än preussiskt blått. Det som är varmt i färgen på bilden tycks vara närmare. Det som är kallt i färgen tycks befinna sig längre bort.

Varma = rött, orange och gult.
Kalla = blått, grönt och violett.


Färgharmonier
Färgharmonier är färger som ligger brevid varandra i färgtoncirkeln. Placerade brevid varandra minskar de varandras lyskraft. Blandar man dem kan man skapa mycket vackra färgkombinationer. Istället för färdiga blandningar av grönt kan du t ex blanda olika blå och gula toner själv.

Snabb Genomgång:


Färgens egen kontrast
Färgstyrka, inbördes förhållande. Minst tre från varandra fristående färger. En färgs påverkan på andra. Förändring av ljushet.

Ljushetskontrast
Mängden vitt eller svart i färgen.

Kall-Varmkontrast
Färgens yt/plan-förhållande. kall går in i ytan, försvinner. Varm går ut ur ytan, närmar sig.

Komplementkontrast
Två färger som blandade ger neutralt grått. Tar ut eller förstärker varandra.

Simultankontrast
Ögat strävar efter att framana koplementfärgen till den nyss visade.

Kvalitetskontrast
Färgens renhets- eller klarhetsgrad, färgstyrkegrad. Klara, lysande färger i kontrast till dova, oklara färger.

Kvantitetskontrast
Storleksförhållandet mellan två eller flera färger.

Hur många färger finns det egentligen? Vi har inte ens namn för alla. Ögat lär kunna urskilja över 10 miljoner färger, men då handlar det förstås om en mängd nyanser och toner av varje färg. Hur många färger kan du räkna upp?


Terese / Colorama Piteå


Material, struktur och glans

Det räcker inte att ta hänsyn till toner, svärta och mättnad på färgen när du skall inreda ett rum. Du måste även ta i beaktande ytans Glanstal och eventuella struktur.

Kulörer upplevs mattare om du har ett lågt glanstal, om du istället väljer en blankare variant av färg eller ytmateriel så upplevs färgen djupare och mer intensiv.
Mörka kulörer äter ljus medan ljusa kulörer sprider det! Blanka ytor upplevs som ljusare.
TIPS: Om du har en högblank fönsterbräda reflekteras ljuset in i rummet, sätter du dessutom en spegel på väggen mittemot så sprid ljuset ända in i de mörkaste hörnen.

Stora ytor förstärker färgupplevelsen, det som känns attraktivt på en liten yta kan kännas överväldigande på en större yta eller vägg. Starka färger gör sej därför bäst som accenter.

Ett rum som går ton-i-ton känns lugnt och harmoniskt men kan upplevas som ganska tvådimensionellt, använd därför komplementfärger på enstaka föremål ( 3-5 stycken )

Tänk på att även ta in olika strukturer i din inredning. Ett vit målat sovrum med släta bommulslakan känns rätt trist och platt. Plocka in kuddar i sammet, siden, chenill, fårskinn ( allt i vita toner ) och du får genast mer liv i inredningen. Blommor och tyger i vitt mjukar upp en i övrigt vitt inredd stram miljö. Vitt lyfter fram former, strukturer och andra färger. Med diskreta vita mönster känns helhetsintrycket fylligare.

För att få inspiration till strukturer att använda dej av rikta blicken ut genom fönstret. Naturen är fylld av strukturer du kan använda dej av.


Olika strukturer du kan arbeta med:

Glas
Alkantara - mockaliknande skinnimitation som är väldigt tålig både mot slitage och fläckar
Skinn, både slätt och hårigt
Trä
Gräs - Sisal
Metall
Sten
Betong
Tyg - sammet, siden, chenille
+ Glanstal högre glanstal = djupare kulör


Det är inte bara struktur och glans som spökar när du skall färgsätta ditt hem. När du går till färghandeln och tittar på färgprover så har vi oftast en chrispigare blåvit lysrörs belysning, vilket leder till att kulörstyrkan mattas av. När du sedan kommer hem så har de flesta glödljus, vilket ger ett gulare varmare sken, följaktligen så blir kulörtonen intensivare och varmare hemma hos dej än vad det såg ut som i butiken.

Har du målat ett rum och tycker att det blev för varmt/kallt så kan du lura ögat genom att byta ljuskälla till en med vitare respektive gulare ljus för att dämpa känslan.


Terese / Colorama Piteå


Att tänka på vid val av färg

När du ska välja en kulör tänk då på följande:

Olika ljuskällor = olika färgupplevelser

När vi upplever en färg är det är det ett uttryck av reflekterande ljusstrålar vi ser därför är det viktigt att platsen man tittar på färgkartorna/färgproverna har samma ljustrålar som färgen skall sitta på tex. dagsljus, lysrör, halogen mm påverkar vår färg upplevelse. Detta beror på att olika ljuskällor har olika temperatur på ljuset och då upplevs olika. Färgen på skenet varierar från vitt (halogen) via gult (glödljus) till blått (LED)

För målaren är svart en färg - För fysikern är det bara frånvaro av ljus
Svart har ingen ljusreflektion - vitt har alla färger sammanblandade

Större ytor =
upplevs färgen starkare
Ögat uppfattar oftast ett litet färgprov som svagare än vad den i själva verket är (så jämför gärna med den som ligger ett steg svagare)

Olika glansvärden = blekare/djupare
Glansvärdet i färgkartorna är oftast halvblank. Om man sen har färgen i glansvärde matt kan den upplevas som lite urblekt. Om man tar färgen i glansvärde högblank kan den upplevas som djupare.

Olika struktur på underlaget = ljusare/mörkare
Vid grova ytor kan färgupplevelsen vara mörkare, vid släta ytor kan färgupplevelsen vara ljusare. Detta beror på att grova ytor splittrar ljuset medan ljusa ytor reflekterande effekt.

Så ta allt detta i beaktande när du går ut på jakt. Den som är förberedd kan lättare navigera sej i färg junglen!Terese / Colorama Piteå


Hur vi upplever färg...

Färger upplevs olika av olika människor. Det som spelar in är våra tidigare erfarenheter + de intryck våra fem sinnen ger oss. Syn, hörsel, känsel, lukt och ibland smak ger oss olika kopplingar till färger beroende på vem som ser dem och i vilket sammanhang.

Synen ger oss storlek, form, färg och ljus

Känseln ger oss en uppfattning om strukturen, slät/skrovlig, hård/mjuk, varm/kall

Hörseln ger oss proportioner, tyst/bullrigt/eko

Lukten ger oss associationer till olika aktiviteter

Färger används som symboler för olika sinnesstämningar, religiösa högtider, politiska rörelser m.m. Vi uppfattar en del färger som svala och rogivande (blåa och gröna), varma (röda och orangea) osv. delvis pga. nervfysiologiska orsaker men också genom det kulturella arvet.

Människor uppfattar dessutom färger på olika sätt. T.ex. om vi skulle be ett antal människor att välja ut färgerna citrongul, körsbärsröd och limegrön så skulle vi mycket väl kunna få följande resultat. (Se rutorna under bilderna)

Förutom att vi uppfattar färger olika så kan omgivande färg skapa en illusion av färgförändring. På bilderna nedan är fyrkanten i mitten på de två bilderna till höger respektive vänster exakt samma färg men upplevs av de flesta som olika pga. av den omgivande färgens "inflytande" på färgrutan i mitten.

När du ska välja en kulör tänk då på följande:

Olika ljuskällor = olika färgupplevelser
När vi upplever en färg är det är det ett uttryck av reflekterande ljusstrålar vi ser därför är det viktigt att platsen man tittar på färgkartorna/färgproverna har samma ljustrålar som färgen skall sitta på tex. dagsljus, lysrör, halogen mm påverkar vår färg upplevelse.

För målaren är svart en färg - För fysikern är det bara frånvaro av ljus
Svart har ingen ljusreflektion - vitt har alla färger sammanblandade

Större ytor =
upplevs färgen starkare
Ögat uppfattar oftast ett litet färgprov som svagare än vad den i själva verket är (så jämför gärna med den som ligger ett steg svagare)

Olika glansvärden = blekare/djupare
Glansvärdet i färgkartorna är oftast halvblank. Om man sen har färgen i glansvärde matt kan den upplevas som lite urblekt. Om man tar färgen i glansvärde högblank kan den upplevas som djupare.

Olika struktur på underlaget = ljusare/mörkare
Vid grova ytor kan färgupplevelsen vara mörkare, vid släta ytor kan färgupplevelsen vara ljusare.

Rummets proportioner påverkar hur vi upplever och trivs i rummet. Med proportioner menas förhållandet mellan längd bredd och höjd. I ett litet rum med högt i tak skulle många känna sej instängda och pressade. I ett rum med låg takhöjd upplever vi att vår rörelsefrihet begränsas även om det finns gott om golvyta. I väldigt stora rum med högt till tak och långt till väggarna känner sej mångs små och obetydliga, vilket inte är en känsla vi vill eftersträva.

Rummets proportioner påverkar mycket hur det känns att vara i ett rum. Men det finns många saker som påverkar. Rummets öppningar, dörrar och fönster. Vilken storlek de har och hur de sitter.
Ljuset. Hur mycket dagsljus som kommer in i rummet, från vilket väderstreck och vilken belysning som finns. Var i huset ligger rummet, hur tar man sig dit m.m. Möblering kan förstärka eller försvaga hur känslan i rummet blir.
Hur vi upplever rum

Färg, mönster och struktur förändrar rumsuppfattningen. Skrovliga väggar och stora mönster ger intryck av att tränga sig på oss. Rummet verkar mindre. Vågräta linjer gör att rummet upplevs som bredare med lägre i tak. Lodräta linjer ger höjd åt rummet. Takhöjden upplevs som lägre då färgen på väggen dras ner en bit från taket. Mörka färger på motsatta väggar gör att rummet upplevs som smalare. En mörk färg på bortre väggen får rummet att kännas kortare. Mörkt golv och tak får rumshöjden att kännas lägre.


Terese / Colorama Piteå


Olika färgers betydelse

Kan du tänka dig världen utan färg? Trist va? Att bara se i svart/vitt? Tänk att aldrig få se en vacker solnedgång eller klä sig i vackra färger...

Men färg är inte bara vackert! Färgerna betyder något, de talar till oss. Vi vet genom erfarenhet att lingonen är mogna när de är röda, vi rodnar när vi är generade, blommorna lockar till sig insekter med sin färgprakt. Vi kan tycka olika och ha olika smak när det gäller färg. Men en del saker är vi överens om, t ex att vi ska stanna för rött ljus. Det är likadant över hela världen.

När man tänker efter så är vi hela tiden omgivna av färger som ger oss upplysningar och upplevelser. Men trots att färgerna påverkar oss så mycket och är en så stor del av våra liv så vet vi egentligen väldigt lite om dem.

Färgernas betydelse genom tiderna:

Guld - ära
Silver - trohet
Rött - mod
Blått - fromhet
Grönt - ungdom
Purpur - kunglig
Orange - uthållighet
Svart - sorg

Att färger påverkar oss är ingen hemlighet. Färg har haft betydelse för oss sedan tidernas begynnelse. I det medeltida Europa använde man sig av ett färgsystem på sina sköldar och flaggor. Färgernas betydelse har sedan gått i arv och visst kan man tyda färgerna på liknande sätt i vårt tidevarv.

Färgerna är personliga, och som vi vet passar vissa färger bättre på vissa personer än andra. Det har att göra med personens utseende, temperament och personlighet. Vissa färger tilltalar somliga medan andra kan avsky samma färger.

Färgerna runt omkring oss ger en rad olika signaler. Oftast är man inte medveten om det och tror inte att man påverkas så mycket av det. Forskning om människans påverkan av färger visar dock att vi reagerar på liknande sätt inför samma färger, oberoende av personlighet. Det är ingen slump att McDonald’s har gult i sin logotyp, gult signalerar nämligen till det område i hjärnan som hanterar hunger och föda.

Färgens Budskap
Färger påverkar oss känslomässigt. Vi gör kopplingar mellan en viss färg eller färgegenskap och ett visst begrepp som bestämmer vilken betydelse vi ger färgen, den gemensamma kod vi skapar tillsammans, som t ex rött för kärlek. Detta kan ge stora kulturella och individuella tolkningsskillnader av färger, beroende på personers olika erfarenheter och bakgrund.

Färgens Betydelse

BLÅTT
Blått representerar tro och barmhärtighet inom kristendomen. Det är fridens och intellektets färg som står för vatten, svalka och oändlighet. Ljust blå kulörer på väggarna drar ut gränserna och gör rummet större. Tänk på Horisonten och himmelens och havets oändlighet. Blått står liksom grönt för Yin - den feminina kraften.

På människokroppen anses blått ha koppling till halsen. Ljusblått verkar lugnande, feberdämpande och något kylande. Den absolut kallaste färgen är den ljust blågröna isblåfärgen. Den för tankarna till vinter och kyla. Den blå färgen främjar kreativitet och kommunikation.

Blått är flott, eller hur? Blått är den populäraste färgen i alla undersökningar som görs, och blått är alltid rätt. Blått är en proper, formell och seriös färg. Blått är strikt, konservativt, korrekt. Blått är klassiskt, pålitligt. Den blå färgen är populär i bank- och försäkringsbranschen och även inom större företag, eftersom blått ger ett intryck av korrekthet och pålitlighet och samtidigt är en tidlös färg.

Blått är också kungligheternas färg, kungs blått! Blått har djup och tyngd. Blått är också friheten. Det stora blå havet, sväva upp i det blå!! Blått är rymd och evighet, höjd och djup. Vi fantiserar om blått och det blå är oändligt. Tankarnas värld är blå.

Blått är också lugn och ro, det dämpar, kyler och lugnar. Djupblått kan nästan söva. Blått verkar avstressande, sänker pulsen, löser upp spänningar, låter tanken sväva fritt. Andas ut….. Drömmar, vågor, skyar och hav. Blått är kraftfullt som rött, men på motsatt vis. Blått får oss också att uppfatta ting som små och lätta. Blått bromsar tiden, gör oss lite långsamma och svävande.

GRÖNT
Den här färgen har en lugnande effekt. Den skapar balans, lugn, säkerhet och trygghet. Grönt sätter själen i positiv gungning, väcker lust att göra och upptäcka nya saker. Grönt anses vara källan till kreativitet. Ett grönt rum har en vederkvickande och vitaliserande effekt och främjar kroppens förmåga att återhämta sig. Fräscht ljusgrönt - som färg eller växt - bör man aldrig försumma.

Grönt är en lugnande färg som symboliserar natur, växande, kretslopp och ekologi. Färgen vibrerar till Yin och är tillsammans med rosa kopplat till hjärtat. Ljusgrönt ökar livsglädjen och ger välmående. Grönt i ditt hem kan aldrig bli fel, Den går att kombinera i oändlighet och matchar allt, tänk bara på hur många gröna färgtoner som samsas ute i naturen utan att det ser rörigt ut!

GRÖNT står för tryggheten i naturligheten. Grönt är naturen!! Gräs och knoppar, saftspända blad. Grönt är sundhet och förnuft. Grönt är friskt. Grönt står för räddning och utväg, nödutgång. Grönt är tillåtet, det är grönt, varsågod och kör, OK.!! Grönt ger hopp om den spirande naturen på våren. Grönt gror och växer.

Grönt är neutralt, stöter sig inte med någon. Grönt jäktar inte, stressar inte. Grönt är också ungdomlighet och fräschör; på grön kvist, att vara ung och grön!! Grönt är miljö och ekologi och kretslopp. Grönt är vänligt . Gröna äpplen, livets träd! Grönt ger också balans och omdöme. Grönt i operationssalar är stabiliserande när man inte får darra på hand. Det neutrala hos grönt hjälper oss i miljöer där stor precision och balans krävs. I operationssalar, på biljardbord och på golfgreenen! Korrekta bedömningar underlättas av grönt.

GULT
Det är färgen som står för optimism, lätthet och glädje. Gult är stimulerande och gör oss på gott humör. Gult skapar en känsla av sol i rummet och i sinnet och låter all psykisk nedstämdhet försvinna. Rummet fylls av en glädjefull, positiv stämning.

Den gula färgen får små rum att verka större och har en stimulerande och stärkande effekt. Och det gäller även hjärnan och således all tankeverksamhet. Den gula färgen ökar koncentrationen, främjar inlärningsförmågan och påverkar minnet på ett positivt sätt. Gult stimulerar inte bara hjärnans aktiviteter, utan förbättrar även kommunikationsförmågan. Tänk bara på att gult lätt tar överhanden, kombinera aldrig gult med furu då allt lätt antar samma ton och skapar en kokongliknande känsla.

Gult står för intellekt och kommunikation - tänk bara på brevlådor, Gula sidorna, Gula tidningen. Färgen kan förbättra minne och förståelse, höja den intellektuella kapaciteten och stärka nerver och hjärna, men den kan också betyda svek. Den gula färgen anses vara Yang och styr solar plexus på människokroppen.

GULT är också en varm färg, men har närmat sig de kalla färgerna och visar sitt släktskap med dem genom sin kyligare framtoning jämfört med rött och orange, genom sin närhet till det gröna. Gult är kvickare, rappare. Zap!! Gult är ettrigt, bitskt. Gult syns, sticker nästan i ögonen, man blir nervös! Gult ger uppmärksamhet och energi, C-vitaminbrus!!

Gult känns lite otryggt och sprött jämfört med rött. Gult kan vara stickigt och avigt, egensinnigt - gult är fult!! Gult har alltid betraktats som en lite svår färg och fanns förr på pestflaggorna som hissades till sjöss. Getingens svartgula kropp surrar runt oss, ettrig, vass. Gult är skarpt, även till intellektet. Gult är precist, träffsäkert. Men guls envishet ger en överlevnadsförmåga - maskrosorna tränger igenom asfalten, tar död på kung Bore! Gula vårblommor lyser. Och fru ärkegul - solen - tränger igenom allt och sprider sina lyckostrålar. Gult gör en glad, gult piggar upp! Gult sjunger hellre solo än i kör.

RÖTT

Rött är den mest dynamiska och aggressiva färgen. Rött verkar stimulerande på kropp och själ och främjar kroppsarbete och rörelse. Vad gäller heminredning kan rött fungera som aktiverande impulser. I rum där man vill kunna vila och koppla av ordentligt bör rött dock inte vara den färg som dominerar - rött är nämligen rena energin. Den här färgen stimulerar ämnesomsättningen och förbättrar blodcirkulationen i kroppen. Men var försiktig: för mycket rött i rummet gör oss oroliga, irriterade och betryckta om vi vistas där en längre tid.

Den röda färgen gör att väggarna kryper nära inpå och skapar en grottliknande effekt, önskvärt ibland, som på restauranger där man vill skapa en intim stämning, men inte hemma i vardagsrummet! Rött liksom orange verkar förresten aptitretande - den som har viktproblem bör därför hålla sig till blått eller blågrönt i köket.

Rött ger ett varmt intryck. Färgen är energigivande och sätter fart på blodcirkulationen, rött främjar prestation på kort tid, t ex, sporttävlingar och är den färg som anses sexigast. Rött står för livskraft, energi, krig och manlighet. Rött är Yang - den manliga kraften och på människokroppen kopplat till underlivet.

Man bör komma ihåg att rött är den färg som framkallar starkast känslor. Att bära röda kläder då och då fungerar utmärkt, men att dag ut och dag in klä sig i blodrött kan göra omgivningen både irriterad och trött på den som bär kläderna.

RÖTT är den färg som bäst svarar för våra djuriska sidor. Rött är "detet" i oss, det är kött och blod. Rött är levande, rött är pulserande. Dunk, dunk. Långsamt, rytmiskt. Rött är en marscherande pansartrupp, tungt beväpnad, som stadigt trampar rakt fram, omöjlig att stoppa! Rött kan visa ilska och aggressivitet - "att se rött!" Rött är kraftfullt. Muskler!! Rött är också kärlek, het passion och vilda lustar. Caramba!! Rött är hetta, lava, chilipeppar! Rött är lite osmart, inte något geni, men rött har modersinstinkter och en stor, trygg famn. Rött är jordnära, rött står stadigt, rött rubbar man inte! Rött uppfattas tydligt. Rött väcker känslor.

Rött kan också varna, rött säger STOPP! Rött visar förbud, spärrar. Rött finner vi på trafikljus och stoppskyltar. Rött på brandbilar och -redskap markerar fara och utryckning men ger också ett tryggt intryck - här kommer räddningskåren!!

Socialdemokraterna garanterar "välfärd för alla" med trygga mamma staten och sin röda ros. Rött är mustigt julejuligt och gemytligt tomtigt i december. Röda bilar är jättepopulära, de känns muskulösa, starka och sportiga, men samtidigt trygga! Jag tror att "röda" bilägare är mer förtjusta i sina bilar än andra. Faluröda hus känns trygga och äkta. Rött lyssnar på LOK - rött står när de andra faller!! Rött får också ting att verka stora och tunga. Tiden går fort och det känns varmt.

ORANGE
Orange är en varm, vänlig och glad färg. Orange känns upplyftande, man blir positiv! Orange har värme och kraft men är inte lika obevekligt, muskulöst och har inte samma urtidskänsla som rött. Orange är kvickare! Häpp! Orange manar till rörelse.

Orange är eld eller apelsiner! Orange pockar på uppmärksamheten, syns överallt, aktiverar. Orange innehåller energi, peppar på, kom igen!! Orange uppmuntrar rörelse, glädje, lättsamhet och nöje. Generositet. Det blir fest med orange!

VIOLETT
Violett är färgen värdig en kung! En sådan makt!! Violett har värdighet och är färgen för mognad och vishet. Violett är inte isande kall som turkos och blå, utan har en magisk värme, som den delar med sig av till oss små ensamma människor.

Violett är inget slit-och-släng, ånej!! Violett är också klassiskt och för sig med elegans. Violett ger lugn och balans kombinerat med målmedvetenhet och vördnad. Violett är meditationens färg. Violett hör religion och mystik till.

GRÅTT
Förr var färg alltså ett tecken på makt och status. Men titta på dagens maktelit: Vad bär de för färger? Jo, grått, grått, svart, marinblått, vitt, beige, svart, grått. En trendig, dyr och "fin" design, hur ser den ut? Jo, den är vit, grå, beige, svart, vit , grå, vit. Klatschiga, grälla färger anses oseriöst och billigt. Stramt och sobert ska det vara.

Vad beror detta på? När kom brytpunkten? Förklaringen ligger delvis i den franska revolutionen. I slutet av 1700-talet skedde en gigantisk omvälvning av det gamla klassamhället med start i Frankrike. Aristokrati och adel halshöggs. Nu skulle makten till folket! Frihet, jämlikhet, broderskap. Alla med färggranna kläder var mäktiga och skulle halshuggas. Plötsligt blev det förknippat med direkt livsfara att bära dyrbara färger!! Den nya makteliten klädde sig diskret och enkelt. Vågorna spreds över Europa och plötsligt ansågs det efterblivet eller kanske t.o.m. provocerande att klä sig färggrant. Européerna blev ett färglöst folk.

Detta står egentligen i total motsats till hur livsduglighet och "status" visas i naturen. Där ser man istället hur fågelhannarna tävlar med varandra i att visa upp sina praktfulla fjäderdräkter. Vem vill ha en grå tupp?

BRUNT
Står för det trista och tråkiga men även det jordnära och värma. Vill du ha en bra bas att utgå ifrån är den bruna färgskalan mjukare och varmare än den grå. Den känns genuin och omfamnande, moderlig.
Undantag: Värt att veta kan vara att i Japan och Kina är brunt hatets färg.

SVART
Som i synd, elegans och protest

VITT
Som i perfektion, tystnad och renhet.


Så nu är det bara att ta in denna färgpsykologi i ditt hem. Så får vi se om du verkligen blir piggare av rött eller lugnare av grönt!!!Terese / Colorama Piteå


Nyanser

En och samma kulör kan se olika ut - alltså vad relativiteten betyder för vår upplevelse av färgen. Välj därför aldrig en färgnyans ensam utan att väga samman den med alla de andra färgerna i rummet.

Att pedagogiskt beskriva färg som fenomen är inte lätt. En som lyckats bra är konstnären och pedagogen Josef Albers (1888-1976). Han föddes i Tyskland och utbildades vid det berömda Bauhaus i Weimar. 1933 flyttade han till USA och blev 1950 professor och chef för konstskolan vid Yale University.
1963 skrev han boken Interaction of Color, översatt till svenska 1982 av konstprofessorn K-G Nilsson med titeln Albers färglära - Om färgers inverkan på varandra.

Kunskapen om färgens relativitet är den mest grundläggande. Den går ut på att en specifik färgton kan se olika ut beroende på sin omgivning. Det kan vara svårt att välja kulör när något ska målas om. Försök tänka på hur det kommer att bli på plats. När du lånar hem tapetprover eller provmålar en yta så ser ofta färgtonen på tapeten eller det uppmålade provet annorlunda ut än vad du upplevde i färgbutiken. Det beror på att du ser den i ett annat sammanhang när du kommer hem.

Med kunskapen om färgens relativitet förstår vi att vi måste ta med alla parametrar (vägg/tak/inredning etc) från början för att hitta det optimala resultatet. När du ska prova ut en ny väggkulör bör du vara medvetna om att det redan finns två givna färgtoner i rummet, på tak och golv, som lurar oss i våra försök att hitta den optimala färgkombinationen. Därtill kommer möbler och textilier i andra färger. En färgton kan alltså aldrig väljas ensam. I butiken såg vi den valda nyansen i ett visst ljus och mot butikens affärsdisk i vitt. Ju mer man försöker hitta rätt i den oändliga djungeln av nyanser, desto större respekt får man för komplexiteten.

Vi har idag tillgång till ett större urval av kulörer än någonsin tidigare. Det gör det svårare att komma fram till ett bra resultat. Vi måste därför välja bort våra möjligheter och begränsa oss. Kanske är det så att dagens stora utbud av färgnyanser gör oss mer intresserade av att välja vitt eller grått?

Hur kan vi då utnyttja kunskapen om att en färg kan se ut som två? Man kan till exempel medvetet välja en och samma kulör på alla snickerier inomhus. (Vilket är att föredra då det ger ett mer genomtänkt resultat). Med en varierande färgsättning i olika rum på väggar och golv ser då denna enda snickerikulör ut att vara olika i alla rummen. Vi får en spännande och raffinerande mångfald. Var dock försiktig när du blandar färger. Ett för brett spektrum ger ett rörigt intryck. Håll dej till en tårtbit i färgcirkeln!

Alla färgtoner har förutom en kulör också en valör. Med valör menar vi grad av ljushet eller ljusstyrka från vitt till svart på gråskalan. Man behöver inte "ta i" för att åstadkomma kontrastverkan mellan ljust och mörkt. Effekten påverkas också av kvantiteten av respektive valör. Om vi har en stor yta med en neutralt ljusgrå valör (NCS 1500-N) och på den ytan vill dra en linje med en mörkare grå valör så behöver vi inte gå så många steg mot det mörkare för att uppnå en tydlig effekt. Det räcker med NCS 2500-N för att vi tydligt ska se en mörk linje.
Gör vi sedan tvärtom och låter den mörkare grå vara den stora ytan och drar linjen med den ljusa 1500-N så upplever vi att linjen verkar vara ljusare jämfört med samma grå 1500-N i det första fallet. Totalt upplever vi då att vi ser fyra olika grå valörer trots att vi endast har använt två.

Om vi nu kopplar samman kulör och valör blir det genast svårare. Man frågar sig: Hur ljus alternativt mörk är den här gröna färgen?" Hur mörkt blir rummet om jag målar med den här blå nyansen?
Här måste vi tänka i flera steg och jämföra färger mot varandra. Hur mörk respektive ljus färgkulören upplevs beror på de omgivande kulörernas valörer. För att inte förlora oss helt kan vi nu försöka valörbestämma färgkulören som vi vill använda. Vi måste alltså tänka bort att det är en färgkulör vi ser och bara tänka ljust/mörkt. Kisa gärna med ögonen så ser ni lättare kontrasterna och kan inbördes gradera valörerna i sammanhanget.

Om du ska måla om ett ljust vitt rum i en mörkare kulör måste du tänka på att i början känns kulören mycke mörkare än vad slutresultatet kommer att bli. detta beror på att vi jämför dem mörkare kulören med den ljusa och den framstår då som nästan svart. När du sedan kommit en bil på väg så blir din nya mörkare kulör successivt ljusare då du döljer mer och mer av det vita. Tillslut har du bara den nya kulören kvar och kan nu se kulören ordentligt, det svarta blir plötsligt blått eller rött eller grönt beroende på vad du valt.

Vårt färgminne - det visuella minnet, som är mycket dåligt jämfört med hörselminnet gör det mycket lättare att upprepa en melodi än att komma ihåg en bestämd färg. Tro inte att ni kommer ihåg en speciell färgnyans ni tidigare har sett. Skriv alltid ner kulörkoder på ett bra ställe du kommer ihåg. Om du ska komplettera eller vill ha en färg som passar till ett tyg eller en kudde/vas ta då med prover på dessa så blir det inga tråkiga överraskningar när du kommer hem! Prova alltid ut en färg på plats!

Terese / Colorama Piteå


Iona från Sanderson

I slutet på Februari släpper Sanderson en ny kolektion vid namn Iona. Den är designad av Maggie Levien. Kolektionen innehåller stiliserade mönster och starka siluetter, med accenter både pärlemor och metallic.

Ione, Sanderson


Kartan kommer att landa hos oss innom en snar framtid så välkommen in :)


Terese / Colorama Piteå
Våtrumsnyheter från forbofloring

I nya Onyx/Aqualon kollektionen finns stormönstrat, småmönstrat, stavmosaic och enfärgat allt i moderiktiga och tidlösa kulörer, vissa sticker dock ut och kan snabbt bli daterade. Tänk på att Badbum inte görs om så ofta så välj med omsorg.

På golvsidan har det kommit nya färger men även en ny stuktur på aqualongripp mattan, nu har den rutermönstrade halkskydd i stället för runda. Glittret är lyckligt vis det samma om inte ännu vackrare än tidigare. Dessutom har det kommit en mörkgrå färg för den som inte riktigt vågar sej på svart, men ändå vill ha ett mörkt stilrent golv.

På Forbos hemsida kan du ladda ner hela broshyren i PDF format, eller kom in till oss så visar vi  dej Möjligheterna.Bilderna är hämtade från Forbos hemsida


Terese / Colorama Piteå


RSS 2.0